Lastik Kullanımı Ve Kullanım Süresi

LASTİK KULLANIMI
Lastik kullanımında çıkan bazı problemler ve sebepleri:

Virajlarda ve frende lastiklerin ötmesi: Düşük hava basıncından dolayı bu sorun görülür.

Direksiyon hakimiyetinin azalması: Düşük hava basıncı ve aşınmış lastıkler direksiyon hakimiyetinde azalmaya sebeb olur.

Lastiğin omuzlarındaki fazla aşınma: Düşük hava basıncı, bozuk rot ayarı, standard dışı (geniş) jant kullanımından dolayı lastiğin omuz kısımlarında daha fazla aşınma olur.

Lastiğin taban kısmının ortasında aşırı aşınma, vuruntu ve yalpalama: Lastiğin orta kısımlardan aşırı aşınması yüksek hava basıncından kaynaklanır. Vuruntu ve balansızlık jantta/mekanik aksamda ayarsızlıkdan dolayı olabilmektedir. Yalpalama ise standard dışı (dar) jant kullanımından dolayı yaşanan sorundur.

Düzensiz aşınma: Bozuk rot ayarı; lastiklerde görülen düzensiz aşınmanın sebebi aracın rot ayarlarının bozuk olmasından kaynaklanır.


Lastiklerin Kullanım Süresi
Otomobil, Kamyonet (C veya LT işaretlemeleri) ve 4X4 lastiklerinin kullanım süresi hakkında tavsiyeler :

Lastiklerin kullanım süreleri çok değişkendir ve önceden kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Aslında, lastikler, düzgün işleyişleri için esas teşkil eden ancak zamanla değişimlere uğrayan değişik nitelikteki maddelerden ve kauçuk karışımlarından oluşmaktadır. Bu değişim, lastiğin ömrü boyunca maruz kaldığı hava koşulları, stoklama ve kullanım koşulları (yük, hız, hava basıncı, bakım, vb.) gibi çok sayıda faktöre bağlıdır.

Bu nedenle, sürücülerin, lastiklerin değiştirilmesini gerektirecek, lastiklerin dış görünümüne, her türlü hava basıncı kaybına veya her türlü anormal belirtiye (titreşim, ses, çekme) dikkat etmesi tavsiye edilmektedir.

Ayrıca, düzenli kontroller ve hava basıncı ayarından bağımsız olarak, bütün lastiklerin (stepne lastik, römork, karavan ve kamping araçlarının lastikleri dahil), bir uzman tarafından düzenli olarak kontrolden geçirilmesi tavsiye edilir. Bu kontroller lastiğin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Lastiklerin 5 yıl veya daha fazla kullanılması halinde, bu kontrolün yılda en az bir kez yapılması gerekir.

Aksi takdirde, araç üreticisinin orijinal lastiğin değiştirilmesi hakkındaki önerilerine bakınız.

Tedbir olarak, lastiklerin üretim tarihi üzerinden 5 yıl geçmişse*, kullanıma uygun gözükseler ve yasal diş derinliği sınırına erişmemiş olsalar bile, yeni lastiklerle değiştirilmesi tavsiye edilir.